Pasztet z wątróbek bez pieczenia

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pasztet z wątróbek bez pieczenia to idealne smarowidło do kanapek lub czosnkowych grzanek. Pyszny, szybki w wykonaniu, do tego wykwintny i tani! Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦500 g wątróbki
    ◦¾ szklanki oliwy z oliwek
    ◦30 g wędzonego boczku
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦2 łyżki koniaku lub brandy
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦2 łyżki posiekanej szalotki
    ◦2 łyżki kaparów
    ◦1 łyżka soku z cytryny
    ◦1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 bagietka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Pasztet z wątróbek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar wody, po czym obficie solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy ok. ¼ oliwy i podsmażamy wątróbkę ok. 3 minut z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy aż się wytopi tłuszcz. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy ok. 2 minut po czym wlewamy brandy, gotujemy kilka chwil i zdejmujemy patelnię z ognia. Do wątróbki dodajemy 2 łyżki posiekanej szalotki, natkę pietruszki, kapary, sok i skórkę z cytryny i odrobinę oliwy. Wszystkie składniki drobno siekamy. Można wrzucić też je do misy robota i rozdrobnić. Wątróbka ma mieć konsystencję pasty z lekko wyczuwalnymi grudkami. W trakcie rozdrabniania dodajemy oliwę. Pasztet powinien być dość zwarty, wilgotny i lśniący.

    Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą wymieszaną z czosnkiem i kilka minut podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na grzanki nakładamy nasz pasztet z wątróbek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować