1.Do mąki dodać tłuszcz posiekać. Drożdże zmieszać w osobnym naczyniu ze śmietaną i dodać do mąki z tłuszczem.Następnie dodać żółtka,sól,cukier wyrobić gładkie ciasto.Podzielić na części, jedną rozwałkować na placek trochę grubszy niż na makaron. Na brzegu ułożyć porcje farszu zwinąć w rulon odciąć i pokroić w kawałki wielkości pasztecików. Tak postępować do końca rozwałkowanego placka ciasta. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami. Gotowe paszteciki układać na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.Nie czekając aż urosną wstawiać do średnio nagrzanego piekarnika.Piec około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Porady
z całej porcji wychodzi ponad 100 sztuk więc czasami robię z pół porcji w zależności ile mam farszu.
Komentarze