Paszteciki

0 (0 ocen)

  • 1 min

Paszteciki są pyszne miękkie i pulchne i można dodać do nich dowolny farsz.

  • 1 min

Składniki:

  • składniki na ciasto
    10 dag drożdży
    4 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 szklanka śmietany
    1 kostka margaryny
    szczypta soli
    4 łyżeczki cukru
    farsz można zrobić dowolny ja robię z ok 0,7 kg gotowanego zmielonego mięsa wieprzowego+przesmażona cebulka zmielona+całe jajko+sól i pieprz+odrobina bułki tartej+można dodać namoczone suszone grzybki przepuszczone przez maszynkę.

Paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać tłuszcz posiekać. Drożdże zmieszać w osobnym naczyniu ze śmietaną i dodać do mąki z tłuszczem.Następnie dodać żółtka,sól,cukier wyrobić gładkie ciasto.Podzielić na części, jedną rozwałkować na placek trochę grubszy niż na makaron. Na brzegu ułożyć porcje farszu zwinąć w rulon odciąć i pokroić w kawałki wielkości pasztecików. Tak postępować do końca rozwałkowanego placka ciasta. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami. Gotowe paszteciki układać na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.Nie czekając aż urosną wstawiać do średnio nagrzanego piekarnika.Piec około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Porady

z całej porcji wychodzi ponad 100 sztuk więc czasami robię z pół porcji w zależności ile mam farszu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy