Domowe paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko ciepłe rozmieszać z drożdżami + sól + cukier.
Mąkę przesypać do miski i dodać rozczyn z mleka + śmietana + rozpuszczona margaryna. Wyrobić wszystko razem i odstawić na 15min. Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Rozwałkowujemy cienki placek. Na rozwałkowane ciasto rozłożyć łyżką farsz, następnie zwijać na jeden raz i odciąć nożem. Później z ukosa należy pokroić ciasto wielkość według uznania. Taką czynność powtarzać do momentu zakończenia ciasta. Po ułożeniu na brytwance należy posmarować je roztrzepanym jajkiem (roztrzepujemy 2 jajka). Pieczemy do 30min. w nagrzanym piekarniku 200 stopni.
Farsz:
Pieczarki należy umyć, a następnie zetrzeć na tarce jarzynówce i dusimy je na patelni. Obieramy dwie cebule, kroimy je w kostkę a następnie podsmażamy z dodatkiem oleju na patelni oraz niepełną łyżeczką cukru.
Gdy pieczarki wyparują dodajemy cebulką i przyprawiamy solą i pieprzem.
Przed nakładaniem farszu na ciasto należy dodać 2 jajka.
Komentarze