Domowe paszteciki

4.44 (159 ocen)

Pyszna i łatwe paszteciki o dowolnym farszu.

Składniki:

  • 4szkl. mąki pszennej
    1szkl. śmietany 18%
    1 roztopiona margaryna
    1/2 kostki drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1,5kg pieczarek
    4 średnie cebule
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.44 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko ciepłe rozmieszać z drożdżami + sól + cukier.
    Mąkę przesypać do miski i dodać rozczyn z mleka + śmietana + rozpuszczona margaryna. Wyrobić wszystko razem i odstawić na 15min. Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Rozwałkowujemy cienki placek. Na rozwałkowane ciasto rozłożyć łyżką farsz, następnie zwijać na jeden raz i odciąć nożem. Później z ukosa należy pokroić ciasto wielkość według uznania. Taką czynność powtarzać do momentu zakończenia ciasta. Po ułożeniu na brytwance należy posmarować je roztrzepanym jajkiem (roztrzepujemy 2 jajka). Pieczemy do 30min. w nagrzanym piekarniku 200 stopni.
    Farsz:
    Pieczarki należy umyć, a następnie zetrzeć na tarce jarzynówce i dusimy je na patelni. Obieramy dwie cebule, kroimy je w kostkę a następnie podsmażamy z dodatkiem oleju na patelni oraz niepełną łyżeczką cukru.
    Gdy pieczarki wyparują dodajemy cebulką i przyprawiamy solą i pieprzem.
    Przed nakładaniem farszu na ciasto należy dodać 2 jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować