Dziś pokrzywa w słoiku w postaci pesto. Wykorzystujemy je do makaronów, ryżu, jako smarowidło do kanapek dip do ciasteczek,chipsów jako sos do sałatek, zastosowań wiele.
Pasto z młodej pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pokrzywy młodej odcinamy liście, pozbywamy się łodygi. Przekładamy pokrzywę do miski i zalewamy gorącą wodą w tem ok 85-90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy pokrzywę na sito i czekamy aż się odsączy. Do drugiej miski wkładamy obrany czosnek .
2. Orzechy prażymy na suchej patelni. Blendujemy czosnek z orzechami. Dolewamy olej i dodajemy pokrzywę . Blendujemy. Solimy do smaku. Przekładamy do słoików. Na wierzch wlewamy po 1 cm oleju. zakręcamy przechowujemy w lodówce.
Komentarze