Pasta do pieczywa ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pestki ze słonecznika są świetnym żródłem witaminy E, który jest ważnym antyoksydantem a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Taka pasta będzie zdrowym i smacznym zastępstwem dla masła.

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka łuskanych nasion słonecznika
    8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mały ząbek czosnku
    papryczka chili
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz

Pasta do pieczywa ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta do pieczywa ze słonecznikiem 1. Nasiona słonecznika, suszone pomidory, umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku i papryczkę chili umieszczamy w naczyniu blendera i miksuje na gładką masę. Aby ją nieco rozluźnić dodajemy nieco oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Używamy do smarowania pieczywa zamiast masła. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych warzyw: ogórka, pomidorów, rzodkiewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy