Pestki ze słonecznika są świetnym żródłem witaminy E, który jest ważnym antyoksydantem a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Taka pasta będzie zdrowym i smacznym zastępstwem dla masła.
15 min
Składniki:
szklanka łuskanych nasion słonecznika
8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
mały ząbek czosnku
papryczka chili
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Pasta do pieczywa ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona słonecznika, suszone pomidory, umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku i papryczkę chili umieszczamy w naczyniu blendera i miksuje na gładką masę. Aby ją nieco rozluźnić dodajemy nieco oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Używamy do smarowania pieczywa zamiast masła. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych warzyw: ogórka, pomidorów, rzodkiewki.
Komentarze