Pascha Wielkanocna

  • wyświetlono: 442 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.

witaminkaa
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

GłóWNE:
- mleko (świeże, nie UHT): 1 litr
- śmietana 18%: 1 szklanka
- laska wanilii: 1 sztuka
- masła lub margaryny: 100 gramów
- cukier (kryształ): 0.5 szklanki
- gaza (do odsączenia twarogu): 1 sztuka
- bakalie (do dekoracji): 0.33 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Pascha Wielkanocna

  • 1. Do mleka wrzuć wanilię i zagotuj, do gotującego się mleka dodaj śmietanę i mieszaj. Twaróg odstaw na durszlaku wyściełanym gazą. Usuń wanilię z twarogu, utrzyj cukier z masłem, dodaj twaróg i porządnie wymieszaj. Odstaw na noc. Wyciągnij z lodówki i udekoruj. W związku z dużą ilością masła, deser najlepiej podawać tuż po wyciągnięciu z lodówki.
    (zamiast odstawiać na noc, możesz zacząć rano i kontynuować wieczorem)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanockonkurs_wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

pascha wielkanocna

Dodane przez: PolskaGotuje

Pascha

Pyszny, kremowy, pełen bakalii...

Pascha

Dodane przez: adela7

Pascha

Bez paschy nie wyobrażam sobie...

Śmietankowa pascha

Dodane przez: Jaga85

Śmietankowa pascha

Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich...

Pascha

Dodane przez: kasiunia

Pascha

Smak tej paschy jest niepowtarzalny....

Pascha z bakaliami

Dodane przez: kada

Wielkanocna pascha ze śliwkami kalifornijskimi...

Znakomity deser na świąteczny czas....

Pascha straciatella

Dodane przez: Jaga85

Pascha straciatella

To pyszny, wielkanocny deser dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE