Parzybroda na pieczonym kurczaku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka
    1 łyżka smalcu z gęsi
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 cebula
    4-5 ziemniaków średniej wielkości
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1,5 l wrzątku
    kapusta pekińska (około 1 kg)
    1 mała puszka groszku konserwowego
    koperek
    kminek mielony
    sól, pieprz

Parzybroda na pieczonym kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parzybroda na pieczonym kurczaku 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
    Na rozgrzanym tłuszczu smażymy (około 10-12 min, ciągle mieszając) starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.
    Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym ogniu 10 min.
    Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości kapusty.
    Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy