Parówki w cieście

0 (0 ocen)

Parówki w cieście podaję na specjalną okazję lub jako drugie danie na obiad. Uwielbia je cała moja rodzina.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    10 parówek
    2 łyżki śmietany
    2 dag drożdży
    Łyżka oleju
    2 jajka
    Łyżka cukru
    Ok. 7 łyżek mleka letniego

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość dodajemy do mąki ze śmietaną, żółtkami, olejem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Z parówek zdejmujemy osłonki. Smarujemy lekko spienionym białkiem i kroimy na paski o szerokości 2cm. Na każdym kładziemy parówkę i spiralnie owijamy. Parówki układamy na blaszce w małych odstępach, gdyż ciasto troszkę podrośnie podczas pieczenia i smarujemy resztą białka. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy