Parówczaki, parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn - w wysokim kubku : pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 min.
2.Ciasto : Do miski wsypać resztę mąki. Do mąki dodać sól i jajka. Wlać rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić ciasto. Ostawic do wyrosniecie.
3.Nastepnie casto rozwałkować na cienki placek. Pociąć paski o szerokości ok.2cm. Dowolnie zawijać parówki np dookoła lub warkocz. Parówczaki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować białkiem i obsypać sezamem, albo makiem.
Piec ok.20 min w temp.180 st. Smacznego ;)
Komentarze