Parówczaki, parówki w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

szybka i bardzo prosta przekaska. Doskonala na zimno i na ciepło.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 sztuk parówek z szynki
    50 dag mąka
    50 gdrożdże
    2 jajka + białko do smarowania
    1 łyżka cukru
    1 lyżeczka soli
    sezam albo mak do obsypania

Parówczaki, parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn - w wysokim kubku : pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 min.
  • 2. Ciasto : Do miski wsypać resztę mąki. Do mąki dodać sól i jajka. Wlać rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić ciasto. Ostawic do wyrosniecie.
  • 3. Nastepnie casto rozwałkować na cienki placek. Pociąć paski o szerokości ok.2cm. Dowolnie zawijać parówki np dookoła lub warkocz. Parówczaki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto posmarować białkiem i obsypać sezamem, albo makiem.
    Piec ok.20 min w temp.180 st. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy