Papryki faszerowane indykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię kuchnię orientalną. Tą potrawą poczęstował mnie mój przyjaciel z Tunezji. Teraz często ją robię.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 60 dag fileta z indyka
    ● 40 dag mrożonych frytek
    ● 6 różnokolorowych papryk
    ● 3 pomidory
    ● po 2 łyżki posiekanych koperku i kolendry
    ● 8 jajek
    ● 15 dag koncentratu pomidorowego
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz

Papryki faszerowane indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryki faszerowane indykiem 1. Fileta myjemy i gotujemy
    w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy. Frytki smażymy na oleju,
    osączamy i drobno kroimy.
    Papryki i pomidory myjemy.
    Z papryk odcinamy wierzchy
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Pomidory kroimy w ósemki i też
    usuwamy gniazda.
  • Papryki faszerowane indykiem 2. Frytki mieszamy z mięsem.
    Wbijamy jajka i dodajemy zieleninę.
    Mieszamy i doprawiamy.
    Małą blachę natłuszczamy, dno
    smarujemy koncentratem wymieszanym
    z taką ilością farszu,
    aby przykryć dno blachy. Resztą
    farszu nadziewamy papryki
    i przykrywamy wierzchami.
  • Papryki faszerowane indykiem 3. Papryki ustawiamy na blasze,
    między nimi układamy pomidory.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w temperaturze 160 °C.

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy