Papryka w zalewie czosnkowo-miodowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Stosowana jako dodatek do pieczywa, zapiekanek, sałatek lub jako samodzielna przystawka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg papryki kolorowej
    pół łyżeczki soli
    1/2 szklanki octu 10%
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    1 główka czosnku
    ziele angielskie
    gorczyca
    ziarna pieprzu czarnego olej

    słoiczki

Papryka w zalewie czosnkowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kawałki. Cukier,sól i miód zagotowujemy w 1/2 l wody. Wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do każdego słoiczka wkładamy po 1 obranym ząbku czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodajemy paprykę i zalewamy gorącą zalewą. Wlewamy po łyżeczce oleju, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 6 minut.

Komentarze

Podobne przepisy