Papryka w zalewie octowo - miodowej

4.51 (196 ocen)

Taką paprykę robię od kilku lat i co roku smakuje rewelacyjnie. Swój charakter zawdzięcza połączeniu octu z miodem.

Składniki:

  • ok. 3 kg papryki
    ziele angielskie
    gorczyca
    pieprz czarny ziarnisty

    Składniki na zalewę:
    1 litr wody
    1 i ¼ szklanki octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki miodu
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka w zalewie octowo - miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i łyżeczkę gorczycy.
  • 2. Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • 3. Paprykę zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut.

Porady

Przed włożeniem papryki do słoików można ją wrzucić do wrzącej wody na 2-3 minuty a następnie zdjąć skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować