Papryka pieczona z dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zdrowe danie na smaczną przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Papryka czerwona 4 szt.
    Dynia ½ kg
    Kasza bulgur 1 szklanka
    Pomidory suszone z zalewy ½ szklanki
    Cebula biała 1 szt.
    Czosnek 2 ząbki
    Sól i pieprz do smaku
    Masło 1 łyżka
    Ser żółty 15 dag
    Bulion warzywny 1 szklanka

Papryka pieczona z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie wsypać do miski i wymieszać z pokrojonymi pomidorami suszonymi. Cebulę drobno posiekać zeszklić na oleju z pomidorów razem drobno startą dynią i czosnkiem. Dodać do kaszy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i skropić olejem z pomidorów. Paprykę oczyścić, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, posypać w środku delikatnie solą, napełnić przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem, obłożyć masłem i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez pół godziny i jeszcze ciepłe posypać startym serem. Przybrać bazylią i wiórkami z dyni.

Komentarze

Podobne przepisy