Papryka czerwona 4 szt.
Dynia ½ kg
Kasza bulgur 1 szklanka
Pomidory suszone z zalewy ½ szklanki
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Sól i pieprz do smaku
Masło 1 łyżka
Ser żółty 15 dag
Bulion warzywny 1 szklanka
Papryka pieczona z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie wsypać do miski i wymieszać z pokrojonymi pomidorami suszonymi. Cebulę drobno posiekać zeszklić na oleju z pomidorów razem drobno startą dynią i czosnkiem. Dodać do kaszy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i skropić olejem z pomidorów. Paprykę oczyścić, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, posypać w środku delikatnie solą, napełnić przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem, obłożyć masłem i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez pół godziny i jeszcze ciepłe posypać startym serem. Przybrać bazylią i wiórkami z dyni.
Komentarze