Papryka marynowana na sposób ukraiński

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na paprykę pochodzi z Ukrainy .

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -6-8 kg czerwonej papryki
    - 3 ząbki czosnku
    - łyżka oleju rzepakowego
    Zalewa:
    -6 szklanek wody
    -3 szklanki octu
    -2,5 szklanki cukru
    - 6 łyżek soli

Papryka marynowana na sposób ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy paprykę . 1. Paprykę myjemy i kroimy w ćwiartki .
  • Można również pokroić w kostkę 3x3 cm. 2. Można również pokroić w kostkę ok. 3x3 cm.
  • Przesmażamy paprykę . 3. Paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju na półmiękko . W między czasie zagotowujemy składniki zalewy .
  • Dodajemy czosnek. 4. Paprykę razem z powstałym sosikiem nakładamy do wyparzonych słoików . Na wierzch układamy po kilka plasterków czosnku i zalewamy gorącą zalewą . Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut . Gotowe .

Porady

Paprykę kroimy w ćwiartki ale dla łatwiejszego ułożenia w słoiku można pokroić w grubą kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy