Panna cotta z jagodami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki deser wzbogacony o słodycz jagód.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1l mleka
    330ml kremówki 30%
    4 łyżki cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    1 paczka żelatyny (50g)
    jagody

Panna cotta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z kremówką, cukier i cukier waniliowy podgrzać w garnku. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać, aby się rozpuściła. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka łyżek gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującego się mleka z kremówką, mogłyby powstać grudki.)

    Mleko z kremówką, gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niego żelatynę, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.

    Foremki wypełnić panna cottą. Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach z jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy