Panna cotta z granatem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To prosty deser ale niezawodny na każdą okazję...u mnie właśnie na Walentynki!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śmietana kremówka: 400 mililitrów
    - mleko skondensowane: 50 mililitrów
    - cukier: 50 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - woda (do żelatyny): 2 łyżki
    - Owoc granatu: 1 sztuka
    - Żelatyna (do galaretki z granatu): 1 łyżeczka
    - woda: 2 łyżeczki

Panna cotta z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Śmietankę, mleko, cukier, wanilię podgrzewamy nie dopuszczając by się zagotowała.

    Żelatynę wsypujemy do gorącej wody dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie przelewając ją do gorącej śmietanki, mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.

    Granat wydrążamy pozostawiając sok. Rozpuszczamy kolejną łyżeczkę żelatyny w gorącej wodzie dobrze mieszając do rozpuszczenia, następnie dodajemy ją do soku i owocu granatu, mieszamy i odstawiamy. Pannę cottę przelewamy do kubeczków i chłodzimy przez pół godziny, wyciągamy, przelewamy na wierzch galaretkę z owocem i ponownie chłodzimy tym razem około 2 godzin. Po tym czasie podajemy.

    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy