Panna cotta

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty i smaczny deser :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żelatyna 2,5 łyżeczki
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    śmietana 30% 200 ml
    mleko 200 ml
    cukier 2 łyżki
    brązowy rum 1 łyżka

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypać do małej miseczki, zalać dwiema łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut.
    Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier zwykły i waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Następnie podgrzewać dalej do momentu, aż zawartość rondelka zacznie się lekko gotować przy brzegach. Wtedy zdjąć z palnika, dodać rum i żelatynę. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
    Wlać masę do filiżanek, zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
    Przed wyjęciem deseru z filiżanek zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej wyjdą.
    Podawać na przykład z musem owocowym i posypane startą czekoladą.
    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy