Pancakes amerykańsko-polskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Próbowałam wiele różnych przepisów na Pancekes i po wielu eksperymentach udało mi się stworzyć przepyszne danie. Same w sobie nie są słodkie ale polane syropem klonowym, miodem, dżemem bądź masłem czekoladowym albo czymś innym są po prostu wyśmienite. A moje dzieci za nimi przepadają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 szklanka maślanki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 małe jajko
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

Pancakes amerykańsko-polskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jppgh6 1. Masło roztapiamy w mikrofalówce i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Maślankę wlewamy do miski dodajemy jajko i roztopione masło - miksujemy.
    Następnie dodajemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko miksujemy na gładką masę.
    Na około 30 min odstawiamy miskę do lodówki.
    Patelnię (najlepiej taką do naleśników) bardzo dobrze rozgrzać. Po czym zmniejszyć ogień.
    Nakładać dużą łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na małym ogniu po minucie z dwóch stron.
  • image-0xmnq68 2. Wychodzi tak z 20 małych placuszków.

Porady

Układać warstwowo i każą warstwę polać ulubioną słodkością. Warstwy zależą od głodnej osoby ale najlepiej nie za dużo, a potem sobie dołożyć następną porcję.

Komentarze

Podobne przepisy