Paluchy z szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Błyskawiczna, super przekąska na różne okazje. Paluchy są chętnie jadane przez dorosłych i dzieci

  • 45 min

Składniki:

  • Na 10 szt

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    2 łyżki mieszanki ziół
    1 łyżka słodkiej papryki
    5 dkg startego żółtego sera

Paluchy z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozkładamy na blacie. Posypujemy ziołami i papryką. Ciasto lekko wałkujemy aby przyprawy się do niego przykleiły. Na przyprawy kładziemy plastry szynki. Całość posypujemy startym serem. Ciasto kroimy na 10 kawałków. Każdy kawałek ciasta skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w temp 170 stopni na złoty kolor. Podajemy z sosami. Ja zawsze podaję sos czosnkowy oraz pomidorowo-paprykowy.

Porady

Ciasto możemy posypać ulubionymi przyprawami. Zamiast szynki możemy ułozyć np plastry boczku, ważne tylko aby były cienko pokrojone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy