Owoce zapiekane z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie często serwuję moim dzieciom,dostarcza energii,jest syte i bardzo smaczne.Zawsze są chętni do zjedzenia tego smacznego dania:)

  • 60 min

Składniki:

  • Owoce dowolne,ja dałam: 2 jabłka,gruszka,puszka brzoskwiń z puszki,banan,garść rodzynek i żurawiny,kisiel np.truskawkowy . Kruszonka: 2 łyżki płatków owsianych,pół szklanki płatków kukurydzianych,łyżka zmielonych orzechów,trochę zmielonych migdałów,1 łyżka miodu, 3 łyżki masła. Wykonanie: Owoce myjemy,obieramy i kroimy w duże kawałki,brzoskwiń

Owoce zapiekane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy,obieramy i kroimy w duże kawałki,brzoskwiń nie kroimy.Wrzucamy do garnka,wlewamy połowę soku od brzoskwiń.Lekko zagotowujemy i "zaciągamy" kiślem rozrobionym w drugiej połowie soku. Studzimy. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy razem. Odstawiamy.Formę smarujemy masłem. Wykładamy ostudzone owoce i całość przykrywamy kruszonką. Zapiekamy w piekarniku ok.30min. w temperaturze 180 stopni.

Porady

Zapiekane owoce z kruszonką można jeść same,a można też podawać z ryżem albo kaszą jaglaną. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy