Ostry jogurtowy kurczak w tortillach

0 (0 ocen)

Tak przyrządzony kurczak jest obłędny w smaku. Jogurtowy posmak kurczaka z smakiem curry i ostrej czerwonej papryki jest strzałem w dziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska!

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
    330 ml jogurtu naturalnego
    0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka ostrej papryki
    3 ząbki czosnku
    Sól
    Dodatkowo:
    6 placków tortilli
    Kilka liści sałaty lodowej
    2 pomidory
    1 ogórek
    1 czerwona papryka
    100 ml jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    Oliwa z oliwek

Ostry jogurtowy kurczak w tortillach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
    Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy.

Komentarze

Podobne przepisy