kurczak słodko-ostry

4.48 (188 ocen)

  • 2 godz.

Najlepszy kurczak jakiego dotąd zrobiłam. Słodko-ostry, przez noc marynowany w aromatycznej pekli a potem upieczony w piekarniku. Najpierw w rękawie, a poźniej zapieczony na złoto. Pycha. Ma chrupiącą skórkę i jest bardzo aromatyczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki pikantnego ketchupu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    sól
    pieprz
    chili
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Kurczak słodko-ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce.
  • 2. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec mięso przez 20 minut.

Porady

mięso dobrze smakuje także na zimno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Kurczak Miód Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować