Kurczak słodko -ostry

4.5 (185 ocen)

  • 25 min

Świetne połączenie pikantnej papryczki chilli i brązowego cukru jako dwa główne składniki sosu do piersi z kurczaka.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    1/2 kg piersi z kurczaka
    1 czerwona papryczka chilli
    2 cebule
    1 łyżeczka brązowego cukru
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu
    1 łyżka soku z cytryny
    150 ml bulionu drobiowego
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak słodko -ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Cebule pokroić w piórka, papryczkę chilli oczyścić z pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Cebule i papryczkę podsmażyć na oleju (ok. 2 minuty), a następnie dodać kurczaka i smażyć kolejne 2 minuty. Kurczaka posypać brązowym cukrem, poczekać chwilę aż zacznie się karmelizować a następnie podlać bulionem wymieszanym z sosem sojowym, octem i sokiem z cytryny. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  • 3. Podawać z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Pierś z kurczaka Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować