To jest coś co znam z różnych Jarmarków itp imprez. Uwielbiam wszystkie orzechy, a laskowe już szczególnie. Tak niewiele trzeba by zrobić sobie swoje orzechy w karmelu. Nadają się do chrupania, do ozdoby wypieków.
10 min
Składniki:
* 100 g orzechów laskowych
* 3 łyżki cukry trzcinowego
* pół szklanki wrzątku
Orzechy w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy wrzucić na sucha blaszkę, podpiec kilka minut na małym ogniu i gdy zaczną pękać to przesypać je do woreczka strunowego. Zamknąć woreczek i potrząsać, aż zejdą łupinki. Na patelnie wsypać cukier i rozpuścić, dodać orzechy i wymieszać. Wlać wodę, gotować na małym ogniu aż do uzyskania gęstego karmelu. Orzechy przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić.
Komentarze