Orzechowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. (wymiary: 28x11)Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować, tak żeby cukier się rozpuścił. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Lekko ostudzić masę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodawać do masy i miksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Połączyć je z masą, wymieszać łyżką. Przelać do formy i piec w temp 180 stopni ok 50 min.
2.2. Po lekkim ostudzeniu ciasta (ale tak żeby było jeszcze ciepłe) w pęknięty środek ciasta wlewamy odlaną wcześniej polewę. Tak żeby pokryła całe ciasto. Posypujemy pokrojonymi orzechami.
Porady
Nasz murzynek będzie bardziej orzechowy jeśli do gotowej masy przed wylaniem do formy dodamy 10 dag pokrojonych orzechów.
Komentarze