Orzechowe ciasteczka pełnoziarniste

0 (0 ocen)

Te ciasteczka przygotowałam specjalnie dla moich dzieci, słodkie, kruche, o delikatnym orzechowo-korzennym smaku.

Składniki:

  • ( na ok. 24 sztuki )

    160g mąki pełnoziarnistej ( typ 1850 )

    85g mielonych orzechów ( włoskie, laskowe )

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    0,5 łyżeczki przyprawy korzennej

    80g brązowego cukru

    1 łyżka miodu

    130g masła

    1 żółtko

Orzechowe ciasteczka pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy i zagniatamy w kulę. Ciasto schładzamy 30 minut w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka przy pomocy ulubionych foremek. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 13 minut. Studzimy na kratce .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy