Tradycyjne oponki serowe z dodatkiem pysznego kremu czekoladowego i chrupiącymi orzechami niewątpliwie będą oryginalnym przysmakiem tłustoczwartkowym. Nam bardzo smakowały.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g sera białego
500 g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki octu
cukier waniliowy
125 g margaryny
opakowanie kremu czekoladowego
50 g orzechów laskowych
Oponki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm (można lekko podsypać mąką) i szklanką wykrawać kółka. W środku kieliszkiem-małe. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. Wysypać na czystą ściereczkę i dokładnie pocierać aby pozbyć się łusek. Posiekać.
Przestudzone oponki posmarować kremem i posypać orzechami.
Komentarze