Oponki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne oponki serowe z dodatkiem pysznego kremu czekoladowego i chrupiącymi orzechami niewątpliwie będą oryginalnym przysmakiem tłustoczwartkowym. Nam bardzo smakowały.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sera białego
    500 g mąki
    1,5 łyżeczki sody
    1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18 %
    3 łyżki octu
    cukier waniliowy
    125 g margaryny

    opakowanie kremu czekoladowego
    50 g orzechów laskowych

Oponki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm (można lekko podsypać mąką) i szklanką wykrawać kółka. W środku kieliszkiem-małe. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. Wysypać na czystą ściereczkę i dokładnie pocierać aby pozbyć się łusek. Posiekać.
    Przestudzone oponki posmarować kremem i posypać orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy