OPONKI

0 (0 ocen)

Lekkie, puszyste, polecam.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/2 kg białego sera zmielonego
    1/2 sklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    10 dag roztopionego masła
    4 jajka
    1 łyżeczka sody ocyszczonej
    1 łyżka spirytusu

    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawac ser, mąkę przesianą z sodą oraz roztopinone masło.Na końcu dodac spirytus, oraz pianę ubitą z białek, zagnieść ciasto. Ciasto przełożyc na stolnicę, partiami rozwałkowywac na grubość ok.0.5 cm. Wykrawać krążki a w nich mniejszą foremką środek oponek. Smażyć w nagrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy