OPONKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Robi się je bardzo szybko.Dodatek twarogu sprawia,że są mięciutkie,puchate.Moja mama często mi je robiła,a teraz ja robię moim dzieciom.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 30 sztuk.
    -500 g twarogu półtłustego,
    -3 całe jajka,
    -3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%,
    -3 łyżki cukru kryształu lub pudru,
    -1 cukier wanilinowy,
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    -2,5-3 szklanki mąki pszennej.
    Ponadto:
    -cukier puder do obsypania.

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dać do miski i zagnieść ciasto.
  • 2. Stolnicę lekko posypać mąką,wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 1 cm . Przy pomocy szklanki wycinać kółka, i w środku kieliszkiem wycinać dziurki.
  • 3. W szerokim niskim garnku wlać ok 1 litra oleju i rozgrzać go dobrze.Wrzucać oponki i smażyć na złoty kolor.
  • 4. Układać na ręczniku papierowym,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Przed podaniem obficie obsypać cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Porady

Szklankę i kieliszek warto zamaczać w mące przed wykrawaniem oponek,aby się ciasto nie przyklejało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy