Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki.

0 (0 ocen)

To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut.

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby.
    30 dag kiełbasy metki wieprzowej
    2 ogórki świeże
    100ml śmietany kremówki
    100ml bulionu instant
    2 cebule
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżki mąki
    sól. pieprz
    koperek lub pietruszka
    0,5 kg ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany kwaśnej

Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórkowe ragout z pulpecikami. 1. Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną.
    Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe.
    Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut.
    Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki.
    Cebule obrać i posiekać.
    Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć.
    Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut.
    Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać.
    Podajemy z przygotowanym puree.
    Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście to ragout można podać np. z mięsem drobiowym.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy