Ogórkowe ragout z pulpecikami z metki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną.
Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe.
Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut.
Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki.
Cebule obrać i posiekać.
Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć.
Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut.
Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać.
Podajemy z przygotowanym puree.
Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście to ragout można podać np. z mięsem drobiowym.
Smacznego.
Komentarze