Ogórki marynowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dodatek do ziemniaków, kanapek, sałatek i śledzi

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki
    - ,5 kg niewielkich ogórków korniszonów
    - 3 gałązki świeżego kopru
    - 3 gałązki natki pietruszki
    - 1 łyżka suszonego rozmarynu
    - 2 l osolonej wody w proporcji - łyżka soli na 1 l wody

    Zalewa octowa
    - szklanka octu 10%
    - szklanka białego wytrawnego wina
    - 4 szklanki wody
    - 3 łyżeczki soli
    - 1/2 szklanki cukru
    - łyżeczka ziarenek pieprzu
    - 3 liście laurowe

Ogórki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki 1. Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą - odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie ogórki wyjmujemy wycieramy do sucha i układamy w 1 l słoiku wraz z gałązkami kopru, pietruszki i rozmarynu. Przygotowujemy zalewę Zagotowujemy wodę z octem, winem cukrem i przyprawami - gorącą zalewamy ogórki zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej chłodnej piwnicy przechowają się przez kilka miesięcy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy