Marynowane ogórki

4.5 (145 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe 6 kg
    liście laurowe 2 szt na słoik
    ziele angielskie 6 ziaren na słoik
    pieprz czarny 2 ziarna na słoik
    gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
    plasterki marchewki 1 -2 na słoik
    czosnek ząbek na słoik
    plaster korzenia chrzanu na słoik
    baldach kopru na słoik

    Składniki zalewy 6,5 l:

    ocet spirytusowy 10% 1,5 l
    woda 5 l
    cukier 10 łyżek
    sól niejodowana 7,1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Marynowane ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

    Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po plasterku chrzanu, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum).

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować