Różowe ogórki marynowane

4.51 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ogórki o niespotykanym dla tego warzywa różowym kolorze. Marynowane w słodkawej zalewie octowo-buraczanej. Idealne od razu na kanapkę ale i do wyjadania prosto ze słoika bez niczego ;) Zaraz zrobię drugą porcję :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g ogórków

    do każdego słoika:
    1/2 łyżeczki gorczycy
    2 ziarnka pieprzu
    1 ziarnko ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1 ząbek czosnku

    zalewa:
    400 ml wody
    100 ml octu 10%
    150 g surowego czerwonego buraka
    100 g cukru
    2 zaokrąglone łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.51 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Różowe ogórki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do każdego słoiczka wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka pieprzu, 1 ziarnko ziela angielskiego, 1 liść laurowy.
    Ogórki pokroić wzdłuż na plasterki (można plasterki przekroić na pół). Ułożyć niezbyt ściśle pionowo w słoiczkach.
    Wodę wlać do garnka, dodać ocet, buraka pokrajanego na bardzo cienkie plasterki, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-5 minut. Wrzącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować