Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

:) :)

  • 20 min

Składniki:

  • Dowolna ilość nieuszkodzonych ogórków gruntowych
    Ponadto:
    Do każdego litrowego słoika po:
    ½ łyżeczki gorczycy
    3 plasterków marchewki
    2 ząbki czosnku
    3 cm kawałka chrzanu
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    Zalewa:
    1 litr wody
    ½ szklanki octu 10%
    2 płaskie łyżki soli
    2 płaskie łyżki cukru
    Składniki zalewy zagotować, mieszać aż cukier i sól się rozpuszczą.

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno każdego słoika włożyć wszystkie dodatki, następnie ułożyć ciasno umyte ogórki i całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki. Włożyć je do garnka z ciepłą wodą, aby nie pękły i pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy