Niemiecka tarta czekoladowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

czekolada w połączeniu z jabłkami, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do popołudniowej kawy

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 8 łyżek
    - cukier brązowy: 8 łyżek
    - olej: 8 łyżek
    - kakao: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jajka: 5 sztuk
    - jabłka: 3 sztuki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - wiórka kokosowe: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cynamon: 1 łyżeczka

Niemiecka tarta czekoladowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty sypkie połączyć razem. Wymieszać mikserem razem z olejem, żółtkami i cukrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z przygotowanym ciastem.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w sporą kostkę. Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną i wysypać tartą bułką.
  • 3. Wyłożyć połowę ciasta, a na nią pokrojone jabłka. Posypać uprzednio namoczonymi rodzynkami, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Nałożyć na wierzch resztę ciasta.
  • 4. Piec około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Kiedy tarta przestygnie, posypać cukrem pudrem lub ewentualnie przyozdobić polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy