NALEŚNIKI Z BUDYNIEM DYNIOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi fantastycznym kremem dyniowym.Wielbiciele budyniu będą zachwyceni!Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad , albo kolację na ciepło!Obsypane cukrem pudrem albo obsmażone na masełku są rajem dla podniebienia ;)

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    NALEŚNIKI:

    * mąka – 1 szkl

    * mleko - 2 szkl

    * duże jajko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    * proszek do pieczenia – 1 szczypta

    BUDYŃ DYNIOWY:

    * miąższ z dyni – 300 g

    * cukier wanilinowy – 2 łyżki

    * mleko – 2 szkl

    * cukier – 3 łyżki

    * mąka pszenna – 1 łyżeczka

    * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

    * żółtko -1 szt

Naleśniki z budyniem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NALEŚNIKI:

    Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać.

    Usmażyć średniej wielkości naleśniki.

    BUDYŃ DYNIOWY:

    Dynię obrać , drobno pokroić , rozgotować na mus, przestudzić.

    1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

    Pozostałą część wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem.

    Ciurkiem wlewać do gotującego się na bardzo wolnym ogniu! mleka.

    Dodać mus dyniowy, dokładnie wymieszać.

    Doprowadzić do zagotowania, przestudzić.

    CAŁOŚĆ:

    Naleśniki posmarować przygotowanym kremem , zwinąć w rulony.

    Podawać gorące obsypane cukrem pudrem albo dodatkowo podsmażone na klarowanym masełku.

    Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy