Naleśniki z serowo-dyniowym farszem

4.5 (187 ocen)

Do farszu użyłam pieczonej dyni, połączyłam ją z twarogiem, sokiem z pomarańczy i szczyptą imbiru.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka+kilka łyżek
    1 szklanka wody
    2 jajka

    Farsz:
    1,5 szklanki upieczonego miąższu dyni
    1 pomarańcza
    kopiasta łyżka miodu
    4 goździki
    1/4 łyżeczki mielonego imbiru
    szczypta chili
    twaróg półtłusty klinek (mój ważył 230 g)
    opcjonalnie:cukier do smaku, łyżeczka soku z cytryny
    cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki z serowo-dyniowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić do napęcznienia.
  • dynia do naleśników 2. Pomarańczę umyć i sparzyć, zetrzeć skórkę z połówki i wycisnąć sok (drugą połówkę zostawić do dekoracji)
    Sok wlać do rondelka , zagotować , dodać miód, skórkę, goździki, chwilę gotować, goździki wyjąć.
    Dodać upieczoną dynię, imbir, szczyptę chili , chwilę jeszcze pogotować, potem zmiksować blenderem na gładką masę, odstawić aby wystygło.
    Do lekko letniego dodać ser i jeszcze raz zmiksować, doprawić jeśli konieczne cukrem i sokiem z cytryny.
  • 3. Przekładać naleśniki, składać na cztery części, posypać cukrem i cynamonem, udekorować plastrami pomarańczy.

Porady

Z porcji wychodzi 12 naleśników. Farsz jest trochę pikantny (właściwie czuje się to dopiero po zjedzeniu), więc zwolennikom łagodnych smaków doradzam pominięcie chili i imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować