Naleśniki ruskie-alternatywa dla czasochłonnych pierożków:)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zwykle nie mam czasu na lepienie pierożków stąd ten dość cudaczny przepis :)

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:0,5 litra mleka,szklanka "i trochę" mąki pszennej,jedno jajko,sól,łyżka oleju,olej do smażenia.
    Farsz:kilogram ugotowanych i potłuczonych ziemniaków,ser biały-najlepiej półtłusty-dwie kostki,cebula,sól,pieprz

Naleśniki ruskie-alternatywa dla czasochłonnych pierożków:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:Podane składniki umieścić w misce,zmiksować.Ciasto powinno być lekko lejące,więc w razie potrzeby można dodać ciut mąki.Gotowe ciasto wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z dwóch stron.Uwaga!ze względu na farsz naleśniki nie powinny być zbyt cienkie.
  • 2. Farsz:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy i tłuczemy.Studzimy.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na lekko brązowy kolor.
  • 4. Do potłuczonych ziemniaków dodajemy twaróg i usmażoną cebulę.Całość energicznie mieszamy.Doprawiamy solą i pieprzem tak,aby farsz nie był mdły.
  • 5. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz,rozsmarowujemy i składamy w trójkąty (dwa razy na pół).
  • 6. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładziemy przygotowane naleśniki i smażymy z dwóch stron na małym ogniu pod przykryciem.
  • 7. Teraz pozostaje już tylko delektować się smakiem naszych ruskich naleśników:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy