naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem

0 (0 ocen)

tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 4 szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, kasza gryczana 100 gram, kapusta kiszona 3/4 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, bułka tarta - ile potrzeba

Naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować
  • etap 2. do dzbanka miksera wsypać mąki obie, cukier, sól, wlać mleko, olej i zmiksować, w trakcie dolewać gazowanej wody aby uzyskać dość rzadkie ciasto, przelać do pojemnika i odstawić na 30 minut
  • etap 3. patelnia naleśnikarka 22 cm tylko raz posmarowana olejem i rozgrzana dobrze, wlać porcję ciasta i smażyć rumiane naleśniki
  • etap 4. na letnich naleśnikach rozsmarować porcję farszu i zawijać w rulony


  • etap 5. każdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia airfryer lub piekarnika i na termoobiegu w 200 C zapiekać około 10 minut, podawać można z barszczem

Komentarze

Podobne przepisy