Najprostsze ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

Doskonałe kiedy zjawią się niespodziewani goście.

Składniki:

  • Na około 15 dużych ciastek:
    -120 g miękkiego masła
    -3/4 – 1 szklanki mąki pszennej
    - troszkę mniej niż 1/2 szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego ( łącznie ma być 1/2 szklanki, jeżeli akurat nie mamy cukru waniliowego to go pomińmy )

Najprostsze ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wrzucamy do większej miski dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie ucieramy.
  • 2. Następnie wsypujemy mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto łyżką. Formujemy kulę.
  • Najprostsze ciasteczka maślane 3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki ( około 15 ) , kładziemy na blaszce , w dość dużych odstępach, gdyż ciastka „rozleją” się podczas pieczenia. Następnie robimy wzorek lekko dociskając kulki widelcem ( jak na zdjęciu ).
  • 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 20 min aż będą złocisto – brązowe.

Porady

Ciastka zaraz po wyjęciu z pieca są bardzo delikatne. Trzeba poczekać chwilkę aż lekko przestygną wtedy stają się kruche i można je zdjąć z blaszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy