Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera.Ziemniaczki są aromatyczne,pachnące tymiankiem i boczkiem.W oryginalnym przepisie z szałwią,ja jednak postawiłam na tymianek.Są fantastyczne i nie wymagają
Składniki:
8 młodych średniej wielkości ziemniaków
6-8 ząbków czosnku
świeży tymianek
8 plastrów boczku
oliwa
gruba sól morska
Nadziewane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykrawaczką do gniazd nasiennych robimy w ziemniakach otwory,zachowując wykrojone załeczki.Z plaserków boczku robimy ruloniki w które wkładamy ząbek czosnku,przekrojony na pół i świeżą gałązkę tymianku.Wszystko staramy się dośc ciasno zwinąć.Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków.Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki długości około 1,5 cm i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka.Teraz pozostaje nam jedynie posmarować ziemniaki oliwą i posypać solą.Ja użyłam grubej soli morskiej.W środku ziemniaka smak nada nam przede wszystkim boczek.Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez godzinę.Wszystko zalezy również od wielkości ziemniaka.Ja podałam ziemniaki w upalny dzień z siadłym mlekiem,ale uważam,że świetnie też sprawdziłby się sos tzatziki.
Komentarze