Muszle nadziewane szparagami.

0 (0 ocen)

Przepis na muszle dostała moja mama od znajomej, korzystamy z niego jak tylko rozpoczyna się sezon szparagowy.

Składniki:

  • 7 sztuka zielonych szparagów
    250 g makaronu duże muszle
    1 łyżka oliwy
    1 cebula dymka (ewentualnie inna)
    1 ząbek czosnku
    podwójna pierś z kurczaka
    1 kulka mozzarelli (bez zalewy)
    1 łyżka świeżej bazylii
    1 łyżka świeżej natki pietruszki
    100 ml śmietany do sosów
    10 ml białego wina
    sól, pieprz
    8 łyżek tartego parmezanu (mała paczuszka)

Muszle nadziewane szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą.
  • 2. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w drobne paseczki pierś.
  • 3. Szparagi obrać, pokroić w plasterki dodać na patelnię.
  • 4. Po 5 minutach całość zalać śmietaną i winem, dodać bazylię i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem, gotować 5 minut na średnim ogniu.
  • 5. Farsz lekko przestudzić, dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę (ewentualnie starta na tarce z dużymi oczkami), dobrze wymieszać, wypełnić farszem muszle.
  • 6. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, układać nadziane farszem muszle, posypać parmezanem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.

Porady

Potrawę należy dobrze doprawić aby nie była mdła, można podawać z ketchupem lub lekką sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy