Mus rabarbarowy z galaretką i truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszny i szybki w przygotowaniu deserek. Najsmaczniejszy mocno schłodzony, podany z kleksem śmietanki albo jogurtu greckiego.

Składniki:

  • - 30 dag rabarbaru,
    - 15 dag truskawek,
    - 2-3 łyżki cukru,
    - 2 opakowania galaretki truskawkowej.

    Dodatkowo:
    - śmietana lub jogurt grecki,
    - cukier trzcinowy do oprószenia.

Mus rabarbarowy z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar i truskawki myjemy, dokładnie osączamy. Z rabarbaru zdejmujemy skórkę, z truskawek usuwamy szypułki.
    Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut.
  • 2. 1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Truskawki kroimy w plasterki, wykładamy nim dno 4 pucharków, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Rabarbar wsypujemy do garnka, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu aż zacznie się lekko rozpadać.
    Wsypujemy całą galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści, lekko studzimy.
    Mus rabarbarowy wykładamy na stężałą galaretkę truskawkową.
    Wstawiamy do lodówki do stężenia, dekorujemy śmietaną/jogurtem i cukrem trzcinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy