Mus rabarbarowy z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar i truskawki myjemy, dokładnie osączamy. Z rabarbaru zdejmujemy skórkę, z truskawek usuwamy szypułki.
Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut.
2.1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki kroimy w plasterki, wykładamy nim dno 4 pucharków, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3.Rabarbar wsypujemy do garnka, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu aż zacznie się lekko rozpadać.
Wsypujemy całą galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści, lekko studzimy.
Mus rabarbarowy wykładamy na stężałą galaretkę truskawkową.
Wstawiamy do lodówki do stężenia, dekorujemy śmietaną/jogurtem i cukrem trzcinowym.
Komentarze