Idealny lekki deser na gorące dni. Połączenie smaku truskawek z różowozielonymi kwaskowatymi łodygami rabarbaru i delikatną puszystą śmietaną zaskoczy wasze podniebienie.
Mus truskawkowo - rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2 -3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowywujemy mieszając. Dusimy około 10 minut na małym ogniu (rabarbar powinien być miękki), a potem go miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, rozpuszczamy ją podgrzewając, dodajemy do truskawek, które wcześniej w garnku rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem.
Gotową masę wstawiamy do lodówki na 2 h, wyjmujemy i do gęstniejącej masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Masę rozkładamy na małych miseczek po czym wkładamy ponownie do lodówki .Czas według uznania, optymalnie 2 h (najlepiej na całą noc). Przed podaniem mus dekorujemy połówkami truskawek i miętą. SMACZNEGO
Komentarze