Mus truskawkowo - rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealny lekki deser na gorące dni. Połączenie smaku truskawek z różowozielonymi kwaskowatymi łodygami rabarbaru i delikatną puszystą śmietaną zaskoczy wasze podniebienie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - rabarbar: 500 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - Żelatyna: 18 gramów
    - truskawki: 2 szklanki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - śmietana 36%: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus truskawkowo - rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2 -3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowywujemy mieszając. Dusimy około 10 minut na małym ogniu (rabarbar powinien być miękki), a potem go miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, rozpuszczamy ją podgrzewając, dodajemy do truskawek, które wcześniej w garnku rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem.
    Gotową masę wstawiamy do lodówki na 2 h, wyjmujemy i do gęstniejącej masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Masę rozkładamy na małych miseczek po czym wkładamy ponownie do lodówki .Czas według uznania, optymalnie 2 h (najlepiej na całą noc). Przed podaniem mus dekorujemy połówkami truskawek i miętą. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować