Mus czekoladowy z kawową granitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę wymieszać z cukrem, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas sprawdzać, czy zaczęła zamarzać. Jeśli tak, to mieszać od czasu do czasu widelcem - chodzi o to, by powstała granita, czyli masa zamarznięta w grudkach, tak jak żwirek, a nie w jednolitej bryle.
2.Zagotować śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Przykryć ją folią spożywczą, ostudzić i wstawić do lodówki.
3.Dobrze wystudzony, stężały mus przełożyć do pucharków i udekorować granitą.
Porady
Przed podaniem można pucharki z musem wstawić do zamrażarki.
Komentarze