Mus czekoladowy z kawową granitą

0 (0 ocen)

Deser dla smakoszy czekolady deserowej ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mocnej kawy
    2 łyżki cukru
    200 ml śmietanki 30%
    tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Mus czekoladowy z kawową granitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawowa granita 1. Kawę wymieszać z cukrem, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas sprawdzać, czy zaczęła zamarzać. Jeśli tak, to mieszać od czasu do czasu widelcem - chodzi o to, by powstała granita, czyli masa zamarznięta w grudkach, tak jak żwirek, a nie w jednolitej bryle.
  • 2. Zagotować śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Przykryć ją folią spożywczą, ostudzić i wstawić do lodówki.
  • 3. Dobrze wystudzony, stężały mus przełożyć do pucharków i udekorować granitą.

Porady

Przed podaniem można pucharki z musem wstawić do zamrażarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy