Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Mus jest intensywnie czekoladowy, bardzo smaczny I puszysty za sprawą ubitych białek. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 220g. gorzkiej czekolady 70% kakao
    4 łyżki wody
    25g. masła
    120ml. śmietanki 36%
    2 kopiaste łyżki cukru
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    1,5 łyżki brandy (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    kilka kostek białek czekolady startej na dużych oczkach

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej z wodą i brandy. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Gdy mieszanka będzie letnia, dodać do niej żółtka i zmiksować.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać stopniowo cukier, cały czas miksując.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. Do tej masy wmieszać również ubite białka (bardzo delikatnie, aby białka nie opadły!) Mus przelać do 5 pucharków/ wysokich szklanek. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
  • 4. Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy