Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Mus jest intensywnie czekoladowy, bardzo smaczny I puszysty za sprawą ubitych białek. Polecam!
Dodatkowo:
kilka kostek białek czekolady startej na dużych oczkach
Sposób przygotowania przepisu:
Mus czekoladowy
1.
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej z wodą i brandy. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Gdy mieszanka będzie letnia, dodać do niej żółtka i zmiksować.
2.
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać stopniowo cukier, cały czas miksując.
3.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. Do tej masy wmieszać również ubite białka (bardzo delikatnie, aby białka nie opadły!) Mus przelać do 5 pucharków/ wysokich szklanek. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
4.
Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze