Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

Gdy dopada mnie chandra w jesienne długie i chłodne wieczory to ten deser odgania wszelkie smutki, niebo dla podniebienia i duszy:-)

Składniki:

  • -1 szkl śmietanki kremówki
    -4 jajka
    -1 tabliczka białej czekolady
    -1 tabliczka mlecznej czekolady
    -4 łyżki masła
    -4 łyżki cukru pudru
    -dżem wiśniowy

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady roztopić oddzielnie w kąpieli wodnej. Do każdej dodać po 2 łyżki masła. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Do roztopionych i przestudzonych czekolad dodać po 2 żółtka, wymieszać. Do każdej masy czekoladowej dodać podzieloną na pół ubitą śmietankę. Białka ubić, dodać po połowie do każdej z mas, wymieszać.
    Do pucharków nakładać na przemian masę z czekolady białej, mlecznej i dżem wiśniowy. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy