Mus borówkowy z Baileys

0 (0 ocen)

Puszysty, letni deser idealny na lato.

Składniki:

  • 200g borówek lub jagód
    200ml śmietany kremówki
    3 białka jajka
    szczypta soli
    3 łyżeczki cukru pudru
    3 łyżki likieru Baileys
    kilka listków mięty lub melisy

Mus borówkowy z baileys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki/jagody umyć. wyłożyć kilka na dno wysokiego naczynia. ja ożywam kieliszków do szampana, bo mają idealny kształt i pojemność. Ubijamy na sztywno: białka ze szczyptą soli i kremówkę z cukrem pudrem.
    Połowę kremówki i białek mieszamy z likierem Baileys, drugą połowę ze zmiksowanymi owocami. Układamy na przemian w naczyniu kończąc musem borówkowym. Dekorujemy kilkoma borówkami i listkiem mięty lub melisy.

Porady

Doskonale smakuje również z jagodami. W sezonie zimowym możemy z powodzeniem użyć mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy