Mus borówkowy z Baileys

  • wyświetlono: 590 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Puszysty, letni deser idealny na lato.

Kloruś

Składniki

200g borówek lub jagód
200ml śmietany kremówki
3 białka jajka
szczypta soli
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki likieru Baileys
kilka listków mięty lub melisy

Sposób przygotowania przepisu:

Mus borówkowy z Baileys

  • 1. Borówki/jagody umyć. wyłożyć kilka na dno wysokiego naczynia. ja ożywam kieliszków do szampana, bo mają idealny kształt i pojemność. Ubijamy na sztywno: białka ze szczyptą soli i kremówkę z cukrem pudrem.
    Połowę kremówki i białek mieszamy z likierem Baileys, drugą połowę ze zmiksowanymi owocami. Układamy na przemian w naczyniu kończąc musem borówkowym. Dekorujemy kilkoma borówkami i listkiem mięty lub melisy.

Porady

Doskonale smakuje również z jagodami. W sezonie zimowym możemy z powodzeniem użyć mrożonych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakilatoJagodymusjesieńborówkiSzybki deserBaileysniskokaloryczny deser

Komentarze

Podobne przepisy

Borówkowe pancakes z kaszy manny

Dodane przez: rzelkazag

Borówkowe pancakes z kaszy manny

Bardzo smaczne i pulchne owocowe...

Crumble

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Crumble śliwkowo-borówkowe z czekoladą

Smaczny, a przede wszystkim szybki...

muffinki

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Borówkowe z chrupiącymi migdałami "

Pyszne borówkowe muffinki z płatkami...

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

Dodane przez: Ewelina Marcin

Borówkowa panna cotta z bitą śmietaną

Panna cotta to słodkość wywodząca...

image-1i6ipx2

Dodane przez: pm134

Borówkowa galareta z serkową niespodzianką

W czasie podróży do Hiszpanii próbowałam...

Serniczek

Dodane przez: rzelkazag

Serniczek z borówkową nutą

Pomysł na wykorzystanie owoców...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE