Murzynek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybkie proste ciasto, smaczne , delikatne i wilgotne. Rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gram margaryny lub masła
    5 łyżek kakao
    3 jajka
    8 łyżek wody
    1,5 szklanki cukru(można dodać mniej jeśli wolimy mniej słodkie ciasto)
    1 serek waniliowy homogenizowany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki przesianej mąki
    opcjonalnie dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe, czekolada,orzechy.

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • 2. Na niewielkim ogniu rozpuścić razem margarynę,cukier,kakao i wodę , mieszać aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka i płynna. Odlać ponad pół szklanki i zostawić na polewę.Resztę masy schłodzić.
  • 3. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka ,proszek do pieczenia i wystudzoną wcześniej masę. Dokładnie wymieszać albo zmiksować .Gdy składniki się połączą dodać serek waniliowy i ponownie wymieszać
  • 4. Białka ubić mikserem na sztywno .Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 5. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą keksówki. I wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec przez ok 40 minut.
  • 6. Po wystygnięciu posmarować polewą kakaową .

Porady

Jeśli chcemy możemy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić ciasto wzdłuż i posmarować dżemem z czarnych porzeczek lub powidłami śliwkowymi. Do ciasta przed upieczeniem można też dodać posiekane orzechy lub czekoladę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy