2.Na niewielkim ogniu rozpuścić razem margarynę,cukier,kakao i wodę , mieszać aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka i płynna. Odlać ponad pół szklanki i zostawić na polewę.Resztę masy schłodzić.
3.Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka ,proszek do pieczenia i wystudzoną wcześniej masę. Dokładnie wymieszać albo zmiksować .Gdy składniki się połączą dodać serek waniliowy i ponownie wymieszać
4.Białka ubić mikserem na sztywno .Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
5.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą keksówki. I wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec przez ok 40 minut.
6.Po wystygnięciu posmarować polewą kakaową .
Porady
Jeśli chcemy możemy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić ciasto wzdłuż i posmarować dżemem z czarnych porzeczek lub powidłami śliwkowymi.
Do ciasta przed upieczeniem można też dodać posiekane orzechy lub czekoladę .
Komentarze