Muffiny z szynką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna szybka przekąska

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szkl. jogurtu naturalnego
    ½ szkl. wody
    125 g margaryny
    1 kulka mozzarelli lub 5 dkg sera żółtego
    10 dkg szynki
    ½ cebuli
    2 ząbki czosnku
    olej
    sól, pieprz

Muffiny z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i dodać jajko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, wodę oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Wszystko zmiksować.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Plastry szynki kroimy w kostkę zostawiając dwa całe plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Szynkę, cebulę z czosnkiem i ser dodajemy do ciasta i mieszamy.
    Formę do muffinek smarujemy olejem lub wykładamy papilotkami . Napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i w środek wciskamy zrolowane kawałki szynki. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia około 50 minut.
    Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy